GeoLynch studie
GeoLynch staat voor ‘Genetic, Environmental and Other influences among persons with LYNCH syndrome’ of de Nederlandse vertaling 'Genetische En Omgevingsinvloeden bij personen met LYNCH syndroom'. Deze studie doet onderzoek naar de invloed van voeding en leefstijlfactoren op het krijgen van tumoren bij personen met Lynch Syndroom.

In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 13.000 mensen dikke darmkanker vastgesteld. Bij ongeveer 3 procent van deze mensen is er sprake van een erfelijke vorm, het zogenaamde Lynch Syndroom. Personen met Lynch Syndroom hebben een aangeboren mutatie in de genen. Hierdoor hebben zij een verhoogd risico op verschillende vormen van kanker, waarbij dikke darmkanker het vaakst optreedt. Daarnaast hebben vrouwen ook een verhoogd risico op de ontwikkeling van baarmoederkanker.

Erfelijke (darm)kanker onderscheidt zich op een aantal punten van de niet-erfelijke vorm. Zo wordt de erfelijke vorm op jongere leeftijd vastgesteld en hebben mensen met Lynch Syndroom een substantieel hoger risico om darmkanker te ontwikkelen vóór hun 70e levensjaar dan in de algemene populatie het geval is. Echter, de leeftijd waarop dit gebeurt varieert sterk. Ook ontwikkelen niet alle personen met Lynch Syndroom (darm)kanker.
 
Op deze website vindt u uitgebreide informatie over het onderzoek, de metingen die gedaan worden, en de eerste resultaten. Verder leest u over de onderzoekers, de samenwerkende partijen en kunt u de laatste ontwikkelingen volgen via de nieuwsbrief. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.