GeoLynch studie

De GEOLynch studie is een onderzoek naar voedings- en leefstijlgewoonten en het risico op poliepen in de dikke darm en kanker bij mensen met een erfelijke aanleg voor kanker, namelijk het Lynch syndroom.

GEOLynch staat voor 'Genetische En Omgevingsinvloeden bij personen met Lynch syndroom'. We vragen mensen met Lynch syndroom naar hun voedingsgewoonten, naar het gebruik van voedingssupplementen en naar andere leefgewoonten zoals sporten en roken. Daarnaast doneren deelnemers eenmalig een bloedmonster. Vervolgens volgen we de mensen om te kijken bij wie weefselveranderingen (bijvoorbeeld poliepen of tumoren) ontstaan.

Door voedings- , leefstijlgewoonten en concentraties van stoffen in het bloed van mensen met en zonder weefselverandering te vergelijken, onderzoeken we of voeding en leefstijl invloed hebben op het ontstaan van poliepen of tumoren.

Lynch Syndroom

In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 14.000 mensen dikke darmkanker vastgesteld. Bij ongeveer 3 procent van deze mensen is er sprake van een erfelijke vorm, het zogenaamde Lynch Syndroom. Personen met Lynch Syndroom hebben een aangeboren mutatie in de genen. Hierdoor hebben zij een verhoogd risico op verschillende vormen van kanker, waarbij dikke darmkanker en baarmoederkanker (bij vrouwen) het vaakst optreden.

Erfelijke (darm)kanker onderscheidt zich op een aantal punten van de niet-erfelijke vorm. Zo wordt de erfelijke vorm op jongere leeftijd vastgesteld en hebben mensen met Lynch Syndroom een substantieel hoger risico om darmkanker te ontwikkelen vóór hun 70e levensjaar dan in de algemene populatie het geval is. Echter, de leeftijd waarop dit gebeurt varieert sterk. Ook ontwikkelen niet alle personen met Lynch Syndroom (darm)kanker.